Driejarige Jasper-dochter Oedsche
kampioen Wolvega

OLDEHOLTPADE 18 augustus- Na twee dagen keuren werd de kersverse eerste premie sterdochter van Jasper, Oedsche, uitgeroepen tot algemeen fokdagkampioen. Met een knap staaltje drafwerk en een mooi model passeerde ze het enige eerste premie twenter Richtsje fram Marksate (Ulbert) en modelmerrie Peta T. (Thomas).

Fokvereniging Het Friese Paard Wolvega en omstreken kan tevreden terugkijken op haar 56ste fokdag. Er was volop kwaliteit bij de driejarigen wat resulteerde in 18 nieuwe sterren waarvan zeven met een eerste premie. De latere dagkampioen Oedsche werd door haar eigenaar J.P. de Jong uit Donkerbroek gefokt uit de stermerrie Dutsche (Oege pref. x Naen) en gaat terug op de (tuig)paarden van J. Bouma te Hidaard, stam 8. Ze voerde de laatste groep driejarigen aan met een eerste premie dankzij haar mooie model, ruime stap en prima draf, waarbij ze misschien iets meer mocht rijzen in de voorhand. Oedsche’s directe concurrente voor het kampioenschap driejarigen was de eveneens met een eerste premie bekroonde Heinse-dochter Matsje fan ’t Weembos, een klasse merrie met een beste beweging. Matsje voerde eerder die morgen haar groep aan en is door haar eigenaar gefokt uit Ymkje fan ’t Weembos, een stermerrie van Olof.

Ook tijdens de strijd om het algemeen kampioenschap, waarbij het enige eerste premie twenter Richtsje fan Marksate (Ulbert x Jakob) van B. Hofstee en modelmerrie Peta T. (Thomas x Djurre) van Talma te Oldeberkoop nog roet in het eten zouden kunnen gooien, was Oedsche nog lang niet opgebrand en hoewel de verschillen heel klein waren, koos de jury voor de jonge Jasper. De reserve dagtitel was voor de modelmerrie Peta T, een merrie met een geweldige reputatie, die er nog puik uitzag en er in draf weer als vanouds inklom. “Zo hoort een paard te draven”, was dan ook het jurycommentaar.

Vier hengstveulens werden uitgenodigd voor de verkiezing van het beste hengstveulen. De verschillen waren minimaal, ze konden alle vier super draven, zodat de jury er de grootste moeite mee had de beste te kiezen. Uiteindelijk gaf de bouw de doorslag en werd Wilco C. (Bente x Olof) van H. Oudshoorn te Peperga tot beste uitgeroepen. “Een veulen dat mooi opwaarts gebouwd is met een mooie hals, gesloten in de bovenlijn en met een krachtige draf.“ Beste merrieveulen werd de moderne Yarda fan ‘e Tsjonger (Gjalt x Sibald) van Jelly Veltman en Alger Meekma te Donkerbroek. “Een mooi gelijnd veulen met een goede stap en zeer soepele draf, waarbij het achterbeen goed wordt ondergebracht.“