VOOR JAARGANG 2008 KEUZE UIT 71 HENGSTEN

Door: D.G. Wiersma

In Ermelo selecteerde de jury 92 hengsten. Na sperma- röntgenologisch- en veterinair onderzoek blijven er 71 over voor de hengstenkeuring.  Opvallend zijn de aantallen zonen van Doaitsen (12); Beart (9) en Andries (6). Het zijn alle drie moderne hengsten en zeker nu de modernisering een nieuwe impuls vraagt is hun inbreng van groot belang.

Wij geven eerst gegevens over de bloedvoering van de jonge hengsten:

Hengsten lijn       aantal           moedersvaders:

WESSEL               6                      8

HEARKE              17                    16

JOCHEM              25                    25

YGRAM                  -                        6

GERKE                 3                        4

RITSKE               20                      11

*Een hengst heeft Sander als moedersvader.

Jochem in Esbeek 1988

In de Wessellijn heeft Wikke drie ijzers in het vuur, Anton twee en Nykle een; de laatste vinden we als waardevolle moedersvader driemaal. In de Hearkelijn is Beart topaanvoerder met 9 zonen en de andere Jasper zoon Dries heeft twee. Ids en Brandus ieder twee en Gradus en Jasper ieder een. Met viermaal een moedersvader is Teunis hier de koploper. In de Jochemlijn leveren 13 hengsten een aandeel en bij de moeders van hengsten zijn er 12. Zowel bij de vaders als de moedersvaders 25X Jochembloed. Andries komt met zes en Onne met vijf zonen. Twee leveren: Tsjerk, Teeuwis, Tsjalke en met een kandidaat komen: Leffert, Folkert, Fetse, Mintse, Ymte, Eibert, Ulke en Time. Als moedersvader van hengsten scoren Folkert (4); Tamme (3); Leffert (3); Tsjerk (3) fantastisch! 

 

De Ygramlijn heeft dit jaar geen hengsten, bij de moedersvaders is er invloed: Thomas(2); Piter (2) en Pike (2).

De Gerkelijn heeft zonen van Tije (2) en van Sape (1). Als moedersvader scoren Sape, Meier, Lammert, Tsjomme ieder eenmaal. Een kleine troost is dat Feitse met tweemaal Gerke dit bloed sterk heeft verbreid.

                                                         Ygram 240 >

Doaitsen komt in de Ritskelijn sterk binnen. Via Wander draagt hij het moderne en relatief inteeltvrijere bloed van Barteld. Hij is Jochemvrij en kan voor merries met dat bloed veel betekenen. Evenals Beart vraagt hij merries die kort van boven, minder gerekt zijn. Twee kandidaten hebben Jakob, Olrik en Arjen en een: Fede, en Beintse. Als moedersvader scoort Jurjen met vijf hoog.

Aandachtspunten:

Moderne paarden; de grote dressuur- markt vraagt lichte, lichtvoetige en atletische paarden. De brandende vraag is:  Welke vaderdieren zijn fokzeker voor modern en welke niet ? Ons merriemateriaal is van 1920- 1970 als werkpaard gefokt…..Daar moet heel veel tegenover staan om een modern product te krijgen. (Bij het WPN en Duitse stamboeken wordt nu opnieuw volbloed ingezet, dat kunnen wij niet, maar dan moet er binnen het ras geselecteerd worden. (op super – modern!)

Inteelt; Het stamboek maakt inteelt tot speerpunt. Welke hengsten hebben ten opzichte van de hoofdstroom (Mark-Hearke; Mark-Jochem) relatief vrijer bloed. Met het oog op de enorme invloed van Wesselbloed; welke hengsten zijn Wesselvrij of staan dun in dit bloed?

Hoe zit het met fokzekerheid; welke hengsten stammen uit uitmuntende moeders, die bovendien uit fokvaste merrielijnen komen en die niet een op afstammelingen afgekeurde hengst als vader hebben. Elf hengsten hebben een afgekeurde hengst als moedersvader.

Vanaf 2003 zijn er weinig hengsten goedgekeurd. De kwaliteit houdt bovendien niet over als we de veulenrapporten lezen. Laten we hopen dat er in 2008 veel en beste hengsten een kans kunnen krijgen.