CK 2008
Onne dochter Renske van Diphoorn
lost hoge verwachting in

Drachten 18 okt. 2008: “Zeer fraaie merrie, prachtig in het front, veel souplesse in beweging met een super ondertredend achterbeen en een voorbeen dat ze ver wegzet.” Zo onderbouwde juryvoorzitter Harrie Draaijer de keuze voor Renske van Diphoorn. De driejarige Onne dochter van de familie Ensing was vorig jaar al veelbelovend op de CK; kampioene enters/twenters en reserve Algeheel kampioene. En wie haar deze zomer in Vries zag acteren wist dat ze hoge ogen zou gooien tijdens deze CK. Eerder die ochtend voerde Renske haar rubriek aan, werd voorlopig kroon en versloeg drievoudig kampioene Dryske fan ‘e Slachtedyk, de ijzersterk dravende Teunis modelmerrie. De totale indruk van de driejarigen was zeer goed, rassige paarden met een goede stap en draf. 42 merries ontvingen het nieuwe Kroon predicaat.

Het algeheel reservekampioenschap ging naar een Belgische driejarige, nl. de kampioene van Helden-Panningen, Sophie L. (Beart x Brandus). Heel anders van model dan Renske, wellicht iets minder modern, maar wel een merrie met een mooie bovenlijn, ras en veel ruimte in draf. Ook Sophie is voorlopig kroon verklaard. Renske en Sophie stonden ook in deze volgorde bij het kampioenschap driejarigen.

Het reserve kampioenschap oudere merries ging naar een Duitse inzending, nl. een heel rastypische vijfjarige Tsjalke dochter: Jitske fan it Hiem (mv Oege pref.), een sprankelende, blij optredende merrie die in de grote baan alleen maar beter draafde, ze werd definitief kroon en reservekampioene achter Dryske fan ‘e Slachtedyk.

Bij de jeugd gingen de titels naar twee Doaitsen afstammelingen die elkaar nauwelijks ontliepen. De jury besliste in het voordeel van Tjarda fan Ychten, uit Sanne fan Ychten (sterdochter van Teunis) die later ook een voorlopig modeldochter had, nl. Fardou fan Ychten (Folkert). Er waren trouwens meer moeders die twee kinderen succesvol zagen eindigen op deze CK. Want Piterdochter Doralien fan Koartwald leverde zelfs twee (!) kersverse modelmerries nl. Fokelien fan ‘e Drifte (v. Otte, definitief model) en Willemien fan ‘e Drifte (v. Heinse, voorlopig model). Ook Wieske O., zelf net voorlopig modelverklaard, had twee Brandusdochters op de CK, een twenter Tessa O. en Rosa O., voorlopig Kroon.

En dan natuurlijk de modelverklaring, spanning ten top voor de eigenaren!

Modelverklaard zijn:

Wietske O. (Anton x Nikolaas) -Voorl. Model

Afke fan ‘e Wigeri (Heinse x Hearke Pref.) - Model

Akky fan ‘e Boskranne (Heinse x Hearke Pref.) - Model

Feikje van de Slothoeve (Teunis x Olof) - Model

Famke Ineke B. (Sape x Djurre) - Model

Fardou fan Ychten (Folkert x Teunis) - Voorl. Model

Fokelien fan ‘e Drifte (Otte x Piter) - Model

Famke K. (Jasper x Rypke) - Model

Willemien fan ‘e Drifte (Heinse x Piter) - Voorl. Model

Fenna fan ‘t Alddjip (Anne x Djurre) - Voorl. Model

Fremer O. (Teunis x Nykle) - Voorl. Model

Dirkje Dopey v. W. (Lolke x Tjimme) - Voorl. Model

Trian van Ameland (Reyert x Oepke) - Voorl. Model.

Indrukwekkend was de toespraak van de geëmotioneerde voorzitter, Cees Roozemond, waarbij hij stilstond bij het overlijden van oud inspecteur Piet de Boer en Bonne Bosma. Het was de hartewens van de veel te jong gestorven Bosma om een modelmerrie te fokken en die hartewens ging die dag in vervulling. ‘Zijn’ Famke Ineke B. stapte als eerbetoon aan Bosma nog eenmaal rond in stilte en menigeen op de tribune voelde de tranen prikken. Op zo’n moment voel je je als lid van het het K.F.P.S. intens verbonden met elkaar tijdens de blije, maar ook tijdens de verdrietige momenten….