Zeer goede nieuwe jaargang hengsten!
Vijf ingeschreven.

 Uldrik (Dries x Tsjerk P)

Ermelo 14-11-2009: Afgelopen zaterdag deden de zes overgebleven hengsten eindexamen tuig- en menproef. Hiervan konden er vijf worden ingeschreven, waarvan enkele met een monsterscore van over de 90 punten! Helaas toonde Andrieszoon Thorn van de Noestehoeve niet de progressie die de jury gehoopt had. Hij strandde met het zicht op de finish. Juryvoorzitter Fetse Veldstra was zeer tevreden over de verrichtingen van deze groep. "In tegenstelling tot voorgaande jaren waren de hengsten uitermate goed aangeleverd. Dit onderzoek wordt gekenmerkt als één met een paar absolute toppers, die we in jaren niet gehad hebben. Dit vertaalt zich ook naar de puntentotalen."

4. Tsjalf fan Fjildsicht (Mintse x Brandus) > Tsjalle 454 

"Een hele mooie, rastypische hengst. Zijn vader Mintse dekt in Amerika en we zijn blij dat we zo'n goede zoon kunnen inschrijven. Het is een hengst met een actieve stap die wat meer ruimte kon hebben. Tsjalle blonk vooral uit in de tuigproef waarvoor hij een puntentotaal van 91, 5 mocht noteren, " aldus Veldstra.

12.Volkert ut 'e Reiden (Jakob x Oltman) > Take 454

"De Jakobzoon viel vooral op in het mengedeelte. Vader Jakob is al 24 jaar en we zijn bijzonder blij dat we ook een hengst uit die lijn kunnen goedekeuren. Moedersvader Oltman is afgekeurd, maar ook van Oltman zijn er goede merries en zijn moeder was een hele goede Oltmandochter."

15. Titus L. (Andries x Leffert P) > Tymon 456

"Een mooie grootramige, opwaarts gebouwde hengst met een mooi lang voorbeen. Een echte allrounder, haalde bij de rijproef 84,5 bij de menproef 89 en bij de tuigproef 89,5 punt, zowaar geen sinecure. Tymon staat uitermate goed in het huidige fokdoel en we zijn blij hem te kunnen inschrijven."

16. Ulrik fan 'e Vestahoeve (Dries x Tsjerk) > Uldrik 457

De rastypische verrichtingstopper van dit onderzoek. "Uldrik had voor de rijproef al een puntentotaal van 88, wat zeer goed is. Voor de menproef kreeg hij 94 punten en voor de tuigproef zelfs 95,5 ! Een score die we jaren niet gehad hebben!"

19. Tinus R.M. (Beart x Bonne) > Uwe 458

"Een mooie grootramige hengst die opviel door zijn beste stap. Hij is er tijdens het onderzoek goed ingegroeid. Haalde voor de zadelproef 76,5 punt, 79 voor de menproef en 74,5 voor de tuigproef. Een hengst die ook vanwege zijn fijne karakter past in het fokdoel van het Friese paard."