Driejarige Doaitsen dochter Willemke A. fan de Eibershof
Algeheel Kampioene Esbeek 2010

Esbeek/Hilvarenbeek 1 en 2 augustus; Ondanks de regenachtige finale van haar jaarlijkse fokkerijfeest, mag Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid-Nederland weer terugkijken op een mooi tweedaags evenement. De ware sterrenregen van2009 kon misschien niet geëvenaard worden, de kwaliteit van de gekeurde paarden was goed, met enkele uitschieters bij de veulens. De zeer fraaie driejarige Willemke A. fan de Eibershof (Doaitsen x Dirk) begon maandagmorgen aan een opmars die niet te stuiten bleek. Eerst stond ze 1a in haar rubriek, versloeg oud veulenkampioen en kerverse eerste premie ster Zaitse Froukje (Haitse) in de strijd om het kampioenschap drie jaar en 3 jr en ouder om vervolgens ook de twee beste veulens en 7 jarige Kroonmerrie Jouke Boszorg (Brandus) achter zich te laten tijdens de kampioenskeuring! Willemke liet de zege (ook van boven) rustig over haar heen komen, als een ware kampioene.

Hengstveulens. Op zondag deden de veulens goede zaken. Het ene na het andere oranje lintje kwam uit de doos. Zeven bij de hengstveulens van zondag en vier op maandag. Terugkomers voor het veulenkampioenschap hengstveulens waren Gerwin (Hinne x Atse), Golob (Reinder x Teunis) en Hugo R. (Maurus x Feitse P). Aangevuld met de maandag gekeurde Hidde van Stal Sluisweg (Jisse x Feitse P) en Guus A (Tsjalke x Fabe). De kenners die Jissezoon Hidde ´s morgens al hadden zien draven, wisten dat hij wel eens hoge ogen zou kunnen gooien. In de kampioensring deed hij het nog eens even dunnetjes over, een zeer apart en groot bewegend hengstveulen met ongekende lossigheid dat zich bijzonder mooi maakte in draf. Hij haalde de titel beste hengstveulen op zijn sokken binnen!

Iraa draait rollen om. Bij de merrieveulens kregen er zondag acht een oranje lint, maandag nog eens vijf. Terugkomers voor het kampioenschap merrieveulens waren Henke van de Bist (Haitse x Teunis), Iraa van Raepshille (Norbert x Gradus), Geertje Joyce (Sake x Teunis) aangevuld met Gerlind van de Boezem (Jisse x Sibald) en Isabel Hanneke H. (Harmen x Feitse P). De zeer snittige en luxe Harmendochter Isabel won hier de titel Beste merrieveulen, met op de tweede plaats de bestdravende Iraa van Raepshille. Tijdens het jeugdkampioenschap echter, mochten beide merrieveulens weer van onderaan beginnen en na het wegspelen van de enter en twenter bleken de rollen omgedraaid, dankzij een steeds beter dravende Iraa! Het Jeugdkampioenschap was haar deel, met Isabel als knappe reserve.

         Beste merrieveulen en Reserve Jeugdkampioene Isabel Hanneke H.

              De 1b merrieveulens en latere Jeugdkampioene Iraa van Raepshille.

Bij de enters twee tickets voor de CK, op 1a Fopke van het Binnenveld (Jisse x Tsjerk) en op 1b Ditske II D. ( Maurits x Fetse). Bij de twenters drie keer oranje, 1a Beauty Boszorg (Tsjalke x Folkert), 1b Anne/Joke T. (Teunis x Feitse P) en 1c Belle Boszorg (Folkert x Brandus).

Koninginnerubriek. De in drie groepen gekeurde driejarigen deden het goed. Van de 29 gekeurde merries ontvingen er vijf een eerste premie ster en negen een tweede premie ster. Aanvoerster van de eerste groep met een eerste premie was Zilver Vroukje van de Ketting (Wikke x Teunis).

   Zilver Froukje fan de Ketting (Wikke x Teunis)

De tweede groep werd aangevoerd door de latere kampioene Willemke, gevolgd door  de 1b, Ymke K. (Haitse x Onne). De derde groep had aan kop met een eerste premie Zjitske P. (Tsjerk P. x Pieter), gevolgd door de 1b Zaitse Froukje (Haitse x Adel), zelf oud veulenkampioen op deze fokdag.

Graadverhogers. De rubriek stamboekmerries voor graadverhoging leverde de felbegeerde ster met een tweede premie op voor Renske Annabel T. (Tsjalke x Teunis) op zondag en Vespa van de Paraden (Wikke x Fetse) op maandag.

Oudere sterren. Vier van de zeven gekeurde 4 tm 6 jarige stermerries bemachtigden een ticket voor de CK. Marijke fan ´t Wegje (Fetse x Olof) stond op 1a, gevolgd door Valentina van Stal Jaegerhof (Beart x Teunis), Nienke van de Slingerberghoeve (Onne x Maiko) en Talina K. (Wikke x Leffert P.)

Bij de zeven jaar e.o. stermerries twee eerste premies voor Lieke (Abel x Gerlof) en Imke Wimerke (Lolke x Doeke).

Bij de ruinen ook nog twee sterren voor Wytze van de Oude Kleefsebaan (1e premie, Haitse x Leffert P.) en de zondag gekeurde Zeb J. (Jasper x Folkert) met een 2e premie,

De enige aanwezige Kroonmerrie Jouke Boszorg (Brandus x Piter), een halfzus van dekhengst Stendert, behaalde behalve een eerste premie ook het Reserve Kampioenschap drie jaar en ouder en Algeheel Reserve Kampioenschap.

Natuurlijk zou Esbeek Esbeek niet zijn wanneer er tussen de keuringen door geen shows te zien waren. Het publiek bleef op de banken voor prachtige dekhengsten, tuigrubrieken, strijdwagenvuurwerk en een dressurdemo door Jenny Veenstra. De in oude glorie herstelde Fokgroepenrubriek kende twee deelnemers. Er was een eerste prijs voor die van Veikje C van de Wijdewormer (Wander x Lammert) en een tweede prijs voor Liesje van de Boezem (Sibald x Feitse P). De keuring werd afgesloten met de trekking van het winnende lot.

Zien we u volgend jaar ook weer in Esbeek?