Het feest dat hengstenkeuring heet!
Norbert voor de tweede maal kampioen
Tsjalle reserve kampioen!

Leeuwarden 12 Januari 2013; Geen evenement wat zó in de belangstelling staat als de hengstenkeuring. Wederom records brekend als het gaat om bezoekers uit binnen- en buitenland. Hartverwarmend is het om al dagen voorafgaand aan de keuring via de multimedia de berichten te volgen van fokkers wereldwijd, onderweg naar Het Evenement Der Evenementen…de Friese hengstenkeuring. Een waar spektakel van ‘hunks’ in zwart fluweel, met een status waar de gemiddelde popster een puntje aan kan zuigen. “Last year I kissed Jasper…I’ll never forget…” Zomaar één van de quotes die aangeeft wat een emoties het zien van de vaderdieren losmaakt.

De kampioensverklaring van Norbert 444.

Al vroeg op de zaterdagmorgen daverde het WTC op zijn grondvesten met het optreden van de oudere hengsten, waarbij de 18 jarige preferente Jasper wederom weergaloos was in beweging! Zijn zoon Beart -majestueus als altijd- eiste net als vorig jaar het kampioenschap oudere hengsten op, met zijn vader Jasper reserve. Nieuw was het stukje theater rondom het aanwijzen van de kampioen middels het handschudden van de monsterknecht. Na wat schijnbewegingen en slalommen werd Jasper van Manen de hand geschud. En niet voor de laatste keer die dag…

Beart 411 Kampioen ouder hengsten

De tijd van moddervette, ongetrainde hengsten is duidelijk voorbij. Zonder uitzondering verschenen ze strak in het pak voor de jury. Harrie Draaijer gaf terecht aan te hebben genoten van rubriek 5, hengsten uit de lichting 2007/2008. Stuk voor stuk hengsten die vuurwerk in huis hadden en hier waren de verschillen dan ook zeer klein. Bovenaan kwam titelverdediger Norbert, een prachtige verschijning met een beste draf, zeer vast en in balans. Wat doet deze hengst in beweging toch denken aan zijn moeder Amalia-Annie, de model preferente Hearke dochter en oud CK kampioene! Maar ook de hengsten Maurits, Maeije en Mewes (in die volgorde opgesteld) waren verrassend. In rubriek 7 (lichting 2009) kwam de latere reserve kampioen jonge hengsten, de rassige tuigpaard topper Tsjalle op nummer 1. Zijn naaste concurrent Uldrik was wellicht net iets minder flitsend in beweging en stond op de tweede plaats. Opvallend waren ook de presentaties van de jonge hengsten Anders (piaffe/passage aan de lange lijnen) Wimer en Fabe zoon Alke. De allerjongst goedgekeurden uit de lichting van 2012 konden helaas nog geen potten breken in de kampioenskeuring. Kopplaats was er voor de flitsende Onne zoon Bartele en op plaats twee de oogstrelend mooie Beartzoon Epke.

De kampioenskeuring was een ware climax, met als vanouds opzwepende beats, waar het publiek wel pap van lustte! Favoriet Norbert liet zich niet van de wijs brengen door al dit geweld en toonde zich de meester van de draf, zo vast en in harmonie. Zijn grootste concurrent Tsjalle legde het vuur aan zijn schenen, was met momenten -wanneer hij zakte achter en rees in het front- subliem. De net wat royaler gebouwde Norbert kreeg echter de handdruk en het oranje lint met Tsjalle aan zijn zijde als reserve kampioen.

 

 

>>>> Zie ook het verslag jonge aangewezen van D. Wiersma op deze site.