Hengstenkeuring 2014:
Historische derde kampioenstitel
voor Norbert 444!OVERWELDIGENDE POSITIEVE PUBLICITEIT ROND JUBILEUM

D.G.Wiersma

Het jubileum van het KFPS genereerde een ongeëvenaarde explosie van positieve publiciteit. Alle lof voor de organisatie. Norbert maakte veel indruk door zijn derde kampioenschap , luister bijgezet door zijn zoon Hette die de reserve titel opeiste. De droom gaat voor de familie van der Zee verder en wij genieten  met hen mee. 


Norbert 444

De keuring van jonge hengsten miste dit jaar de extase van vorig jaar. Indrukwekkende hengsten als de  twee zonen van Maurits, uit super moederlijnen, waren er nu niet. Daar staat weer tegenover dat Tsjalle in de breedte  relatief een beste collectie had.  Naast de drie aangewezen hengsten hadden ook Cat. 238 en vooral 245 veel kwaliteit  in modern type, luxe en draf. In Drachten toonden ze zich  al super.

Voor de inteelt is het negatief dat geen Jochemvrije hengsten werden aangewezen. In 2010, 2011, 2012 kon  alleen Alke als Jochemvrij worden ingeschreven. Nu is dat niet mogelijk, alle hengsten gaan  één, twee en driemaal op Jochem terug. Diverse zijn al ingeteeld op Feitse.

Aan Jochemvrije  hengsten hebben we onder de jongeren Gjalt, Jisse en Alke en bij de ouderen: Fabe (1993); Olrik (1996); Jasper (1995); Brandus (1992); Ielke (1994). Het zal niet lang meer duren of Jochem komt in alle stambomen, net als Ritske, Mark en Wessel.Jaargang 2014:

Er werden  geen hengsten aangewezen in de Wessel, Ygram en Gerkelijn. In de Ritskelijn zijn twee, in de  Jochemlijn acht + Tjardo; en in de Hearkelijn: acht kandidaten. Omdat kwaliteit de strijd wint, worden de sterkst bezette lijnen sterker. Voor de inteelt natuurlijk een nadeel. Qua bloed is het meer van hetzelfde.


Cat 100: Anders X Ulbert                 stam 93Cat. 115: Doaitsen X Fabe X Oege X Peke X Jochem, stam 92.

Ritskelijn:

Anders dan bij de vier al goedgekeurde  zonen van Doaitsen (ster % 49) heeft deze hengst  Jochem niet in de eerste generaties. De Jochem merrie Bjirkhin ster zit in de vierde. Haar moeder Jetty (Freark), ster en preferent , was een der eerste merries die IBOP deed, met goed resultaat B-80. De jonge hengst is in massa  en lengte nek modern; heeft allure. Hij stapt correct en vlijtig, toont de draf ruim maar zou iets meer mogen gaan zitten achter en rijzen in de voorhand.

De  goed in de verhoudingen staande Anders-zoon mocht  grootramiger en mist  het “extra’s”, wat je een hengst zo gunt; ook in erfelijke aanleg. De draf was op zaterdag best. Via Anders en Ulbert (ster % 47/ 8 sportpaarden) is er tweemaal invloed van Jochem. 


Cat 126 :  Dries X Feitse X Leffert X Oege X Hearke; stam 78


 Cat. 127: Dries X Tsjerk X  Oege X  Dagho   stam 2

In stam 2 is een mooi exterieur  verankerd. Omdat Oege ook uit stam 2 komt,  gaat het dubbelop. Eeltertje (Oege) is  moeder van drie preferente dochters en de jonge hengst heeft vijf preferenten in zijn voorgeslacht. Goed is  de keuze van Dries na Tsjerk vanwege de stap. De hengst is een schoonheid qua type, iets lang in de middenhand.  We hopen zeer dat training de hengst gespierder en krachtiger zal maken in de achterhand, waardoor de sierlijke beweging constanter en krachtiger wordt.

Cat 126 :  Dries X Feitse X Leffert X Oege X Hearke; stam 78 Deze rijpaardtypische Dries is correct van bouw, mocht iets fijner beenwerk hebben. Hij stapt voldoende ruim en krachtig, maar  moest in draf meer coördineren van voor naar achter. Topverervers sieren de stamboom.


Cat 133:   Haitse X  Felle X Djurre X Tsjalling   stam 50

De temperamentvolle, mooi gelijnde Haitsezoon had allure en draafde best van achter naar voor. De vier genoemde hengsten  geven zijn erfelijk pakket wel aanleg voor forsere paarden. Maar de hengst zelf was voldoende modern en heeft maar eenmaal Jochem.


Cat 223:  Pier X Folkert X Leffert  X Oege X Gouke; stam 223

Met 2 X Feitse en 3X Jochem  kwam er een moderne hengst. Pier (op 36 merries 22 ster)  is groot en fors door moedersvader Aiso (Tsjalling). Zijn zoon is fijn, hard in de benen, stapt ruim en kan in draf versnellen. Folkert moet nog 27 punten verzamelen voor preferentschap.


Cat. 253:  Tjalbert X Rindert X Jacob X Wessel      stam 61


Cat. 253:  Tjalbert X Rindert X Jakob X Wessel      stam 61

Tjalbert  zonen zijn degelijk gebouwd, goed in de verhoudingen, missen iets luxe (Ulke). Beide hengsten hebben tweemaal Jochembloed. De stap is voldoende ruim, in draf zag men graag iets meer soeplesse en stabiliteit. De eerste gaat in de moederlijn terug op Wesseldochter Ydille, M/P (Jorritsma), de tweede heeft de fraaie en luxe Ditsje (Jochem) in de moederlijn. Uit het oogpunt van erfelijke  aanleg zag men Nanno liever niet in de pedigree.


Cat. 282:    Uldrik X Onne X Teunis X Oege ; stam 30

Vanwege Onne en Teunis in de moederlijn had ik op meer front gerekend. De  hengst is goed in de verhoudingen en voldoende modern, maar kan nog meer overtuigen in  beweging. De Oege  merrie Elza  is ster en preferent en gaat via meerdere schakels terug op Brecht, de moeder van Ritske. >>>Verder DEEL 2