In Memoriam MARKUS DOLLER
1936 – 2014

 EEN FOKKER  DIE VAN BLIJVENDE BETEKENIS IS

Door: Doede Wiersma

Op 17 Mei kwam er een einde aan het  leven op aarde van Markus Doller uit Haulerwijk.  Alleen al als fokker van de stempelhengst Leffert 306 P  zal hij altijd bekend blijven. Doller is een mooi voorbeeld hoe ook fokkers met weinig paarden  van grote betekenis kunnen  zijn. Zijn aankoop van Claartje in 1971  was een gouden greep.

Zij bracht Doller  vier jaar op rij merrieveulens: Enka, 1972; Gina, 1973; Ivonne ,1974; en Lady Spray, 1975 . Gina was van Ysbrand, de andere drie van Ritske.

De Ritske  merries werden  later alle drie  ster en preferent. Gina bleef stamboek, maar zij  kreeg  bij Meter Terwispel, een dochter en kleindochter preferent. Voordat Doller Claartje kreeg was ze al moeder van de Ritskedochters: Martina model- preferent ,- de lijn van Fêde , Ruerd , Reinder- en van  Wina ster preferent.  Uit Wina kwam o.a. de fraaie Dite, model, preferent en prestatie van Haytema, Heeg.  Een fokvastheid die indruk maakt.

 Claartje

Ze werd in 1959 gefokt door J. Bakker, Oudeschoot. Bij haar opname werd ze omschreven als “ Mooi soort en type; goede voorhand, stap en draf  zeer goed”, ze had een maat van 1.63. In Leta, model preferent en ook 1.63, had ze een fraaie moeder. In 1970 werd Claartje als elfjarige model en in 1978 preferent.  De grote stam 128 groeide uit deze ene merrie  en dat getuigt van vruchtbaarheid. Veel fokkers hebben succes gehad met merries uit deze stam.Doller fokte  zelf uit zijn merries de hengsten Leffert, sport en preferent, Ulbert sport en  Tietse sport. Wij zagen Doller genieten toen Leffert als veulen een eerste premie kreeg in 1986, toen hij werd  goedgekeurd in 1990, toen hij kampioen werd op de Hengstenkeuring in 1992 en 1993. En vooral toen hij werd gehuldigd als preferente hengst.

Al vanaf het tweede dekjaar (1991) was Leffert geliefd bij de fokkers. Hij dekte toen 191 merries, daarna vijf jaar boven de 150 en daarna wel boven de 200. Doller vertrouwde de hengst zijn leven lang toe aan Obbe en Margriet van der Weide. In zijn vererving is het Leffert bloed zeer gunstig voor het fraaie front, een excellente actie van het voorbeen en het plezierige karakter.

Wat moet het  voor een  fokker glorieus zijn als van zijn hengst zonen worden aangewezen die vervolgens  ook nog eens  bovengemiddeld fokken: Tsjalke, Onne, Jesse, Mintse en Heinse. Tevens hengsten uit dochters van Leffert: Sibald, Ulbert, Jense, Tymon en  Bene. Door anderen uit stam 128 gefokte hengsten zijn: Reyert, Nikolaas, Fêde, Ruerd, Reinder , Feike.


                             

                                  Keuringsresultaten Leffert:

                                  Bijna 700 dochters;  bijna 300 ster (42%); 11 modeldochters,

                                  31 preferente  dochters en 18 sportpaarden. Punten preferentschap: 1594